google350e3d0247dda575.html

 

VAD ÄR DET EGENTLIGEN FÖR INNEHÅLL I HUDVÅRDSPRODUKTER?

 

"Ett exklusivt märke är ingen garanti för att ingredienserna är bättre."

Här följer en lista med några av de vanligast förekommande ingredienser, som av olika anledningar inte används i de hudvårdsserier jag valt att jobba med.

Många av nedanstående ingredienser är inte på något sätt skadliga för huden. Andra ingredienser kan vara skadliga, beroende på i vilken koncentration och sammanhang de används.

Listan som presenteras är ingen förbudslista över ingredienser, utan innehåller  ingredienser som jag anser vara tvivelaktiga, t.ex. ingredienser som tas från djur. Det är upp till dig att skapa dig en egen uppfattning om vilka ingredienser du vill att dina hudvårdsprodukter skall innehålla. Ingredienserna i listan har en källangivelse, så att du själv kan studera vidare och skapa dig en egen uppfattning.

Akrylamid

Akrylamid blev uppmärksammat i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen då arbetarnas nervsystem skadades. Akrylamid är giftigt och cancerframkallande. Finns det i hudvårdsprodukter?

Mer om Akrylamid.

Källa: TOX-INFO 7

Aluminium

Aluminium används i antiperspiranter. Det stänger hudens svettporer, tas upp av huden och lagras i kroppen. Vad händer där? Läs mer...

Källa: TOX-INFO 7

Animaliska ingredienser

Ingen har väl kunnat undvika debatten om galna kor och mul- & klövsjukan. Redan 1996 kom ett fax från svenska Läkemedelsverket där de rekommenderade att inte använda ingredienser från djur i kosmetiska produkter. Anledningen är att man inte kan utesluta det som en möjlig smittväg.

Talg Ister A-vitamin (finns även vegetabiliskt) Collagen Elastin Keratin Placentaextrakt (moderkaka) Lanolin Minkolja (mustela) Glycerin (finns också vegetabiliskt och syntetiskt) Cetyl Palmitate (Spermaceti) Stearyl Alcohol (finns även vegetabiliskt)

Konserveringsmedel. Irriterande på hud och ögon. Se Kathon CG.

Källa: TOX-INFO 7

BHA (BUTYLERAD HYDROXIANISOL, BUTYLDROXIANOL, E320)

Antioxidant. Kan ingå med upp till 25 % i kosmetika. Cancerframkallande på djur.

Källa: TOX-INFO 7

BHT (BUTYLHYDROXITOLUEN)

Antioxidant. BHT är mycket giftigt för vattenorganismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljö.

Källa: TOX-INFO 7

Borax

Binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut.

Skadar nervsystemet. Lösningsmedel i ordinära nagellack.

Källa: TOX-INFO 7

Butylene Glycol

Tas från mineralolja .

Carabomer

Finns flera olika. Syntetiskt förtjockningsmedel som är svårnedbrytbart.

Källa: TOX-INFO 7

Cetyl Palmitate (Spermaceti, Spermacetti)

Kommer från huvudet av spermacetivalen, ett utrotningshotat djur. Kan också vara vegetabiliskt; en reaktion med Cetyl Alcohol och Palmitic Acid.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Collagen

Enligt reklam: föryngrande.

Fakta: fuktighetsbevarande. Kan vara från djur eller utvinnas marint. Förr användes aborterade foster.

Är ett fiberprotein som finns i flera olika typer, numrerade med romerska siffror.

Kommersiellt finns kollagen tillgängligt i hydrolyserad pulverform.

Cyclomethicone

se silicon

Dimethicone

se silicon

Dimethiconol

se silicon

Diphenyl Dimethicone

se silicon

Elastin

Är ett protein som återfinns i artärväggarna och i huden. Kommer från djur.

Ethyl Acetate

Skadar nervsystemet. Lösningsmedel i nagellack.

Källa: TOX-INFO 7

Formaldehyd

Formaldehyd är ett cancerogent och nervtoxiskt konserveringsmedel/lösningsmedel.

Glycerin

Fuktbindare. Det vanligaste är att det kommer från slakteriavfall. Finns vegetabiliskt och syntetiskt.

Imidazolidinylurea

Konserveringsmedel. Kan avge formaldehyd. Vanlig kontaktallergen.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl myristate

Syntetiskt fett. Används istället för vegetabiliska oljor i hudvårdsprodukter. Kan reagera med triethanolaminer och bilda nya ämnen, vilka misstänks orsaka hälsoproblem. Orsakar pormaskar och har därför tagits bort av många tillverkare.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Isopropyl stearate

Syntetiskt fett.

Ister (Lard, E471)

Ingår i många emulgeringsmedel, som finns i salvor. Kommer från svin.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Kathon CG

Konserveringsmedel. Bekämpningsmedel klass 2. Används i ca 10-20 % av all kosmetika. Finns 32 olika namn på Kathon, t.ex. Euxyl K100.

Keratin

Keratin tillhör en grupp av fibrösa proteiner som utgör grunden för bland annat hår, naglar och horn.

Påstås bygga upp hud och hår. Kommer från djur.

Kollagen

Enligt reklam: föryngrande. Fakta: fuktighetsbevarande. Kan vara från djur eller utvinnas marint. Förr användes aborterade foster.

Kortison

Används i olika salvor mot eksem. Tunnar ut huden, vilket ger sämre motståndskraft. Kan påverka kroppens egen livsviktiga kortisonproduktion.

Lanolin

Fett från fårens ull.

Lanolin alcohol

Emulgeringsmedel. Fett från fårens ull.

Lard (Ister, E471)

Ingår i många emulgeringsmedel, som finns i salvor. Kommer från svin.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Methicone

se silicon

Methylchloroisothiazolinone

Konserveringsmedel. Se Kathon CG.

Methyldibromoglutaronitrile (MDBGN)

Konserveringsmedel. Vanligt med allergi.

Methylisothiazolinone

Konserveringsmedel. Se Kathon CG.

Mineralolja

Det finns många olika namn på mineralolja, t.ex. paraffin och vaselin. Mineralolja gör huden beroende, samlas i kroppen och kan bidra till ledgångsreumatism. Källa: Arbetarskyddsstyrelsens informationsmateriel. Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity, Sandra Kleinau, Uppsala universitet 1993. Läs mera om Mineralolja.

Mineral Oil

se Mineralolja

Mustela

Minkolja. Jojobaolja kan ersätta denna ingrediens.

Natrium Lauryl Sulfat (Sodium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengörande ingrediens) i tvål och schampo. Kan torka ut huden.

Octyl Methoxycinnamate

Syntetiskt solfilter. Norska tester på möss har visat att hälften av muscellerna dör vid kontakt med en svag dos OMC. OMC används i 90 procent av alla solkrämer.

När solkrämen utsätts för sol kan den negativa effekten av substansen bli ännu starkare, enligt New Scientist.

Octyl Octanoate

Syntetiskt fett.

Octyl Stearate

Syntetiskt fett.

Oxynol

Gömda karcinogener (dioxan) kan finnas i.

Ozokerit

En form av mineralolja som används i bla lipgloss och maskara, som påstås vara utan mineralolja...

Paba (Paba, B10)

Används bl.a. som solskyddsmedel. Lagras i överhudens celler. Många är allergiska.

Paraffinum liquidum

paraffinolja, se Mineralolja

Parfum

Forskare vid Norska institutet för luftforskning har visat att syntetisk parfym lagras i kroppen på samma sätt som PCB och DDT.

Källa: Göteborgs-Posten 1999

PEG- (polyethylene glycol)

Gömda karcinogener (dioxan) kan finnas som restprodukter i ingredienser PEG.

Petrolatum

vaselin, se Mineralolja

Placentaextrakt (moderkaka)

Enligt reklam: föryngrande. Fakta:?

Kommer från djur eller människa.

Polyisobutene

En form av mineralolja som används i bla lipgloss, som påstås vara utan mineralolja...

Polysorbate -

Finns flera olika. Används som emulgeringsmedel, antistatmedel. Kan innehålla rester av lösningsmedel.

Källa: TOX-INFO 7

Polysorbate -80

Generellt kontaminerad med det cancerogena 1,4-dioxane.

Källa: http://www.howtopreventcancer.com

Polyquarternium-

Finns flera olika. Används som mjukgörare och förtjockningsmedel. Vissa är filmbildande medan andra adsorberas till hudens keratinskikt.

Källa: TOX-INFO 7

Propylene Glycol

Tas från Mineralolja

Retinyl Palmitate

Se: A-vitamin

Silicon

Silicon gör solprodukter vattenfasta och läppstift "kyssäkta". Misstänks vara en bioackumulator; samlas i växter och djur. Det finns många olika namn på silicon, t.ex. Dimethicone, Diphenyl Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Methicone. Siliconer kan bilda formaldehyd vid nedbrytning.

Källa: TOX-INFO 7

Sodium Borate <(Borax)

Binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut.

Sodium Lauryl Sulfat (SLS, Natrium Lauryl Sulfat)

Tensid (rengörande ingrediens) i tvål och schampo. Det torkar ut huden och skadar hudens naturliga barriär av skyddande bakterier.

Spermacetti cetaceum (valrav)

Gör huden mjuk och ger ett visst skydd. Kommer från huvudet av kaskelotter.

Squalane

Kan komma från hajleverolja. DERMANORD använder squalane från oliver.

Stearyl Alcohol

Kan komma från kaskelotter. Finns också vegetabiliskt. Vegetabilisk Cetyl Alcohol kan ersätta denna ingrediens.

Källa: A consumer´s dictionary of cosmetic ingredients. Ruth Winter.

Syntetiska oljor

silicon, isopropyl myristate, isopropyl stearate, octyl octanoate

Talg

Används vid tillverkning av tvål, emulgeringsmedel, tensider och läppstift. Kommer från nötkreatur, får och getter.

TEA

se triethanolamine

Toluene

Skadar nervsystemet. Lösningsmedel i nagellack.

Källa: TOX-INFO 7

Triclosan

Antimikrobiellt medel, som används i kosmetika och hygienartiklar, t.ex. deodorantstick för män och tandkräm. Vanligt med hudallergi. Misstänks ligga bakom det ökande antalet allergier. Det finns också farhågor för resistensutveckling av bakterier.

Mer information.

Källa: Göteborgs-Posten 22 sep 2000.

Triethanolamine

Irriterar huden och kan skada levern. Tillsammans med nitratjoner, från t.ex. dricksvatten, kan det bildas nitrosaminer, som är cancerframkallande.

Källa: TOX-INFO 7

Vegetable oil

Som alla vet så tas vegetabiliska oljor från olika växter. Från 990101 måste alltid växtens latinska/internationella namn anges i ingrediensförteckningen. Om det däremot står Vegetable Oil, så vet man inte från vilken växt oljan kommer eller hur många olika oljor som ingår. Detta beror på att Vegetable Oil är återvunnet matfett från gatukök, restauranger, livsmedelsbutiker etc. Att namnge alla ingående oljor därifrån blir givetvis svårt.

2-Bromo-2 Nitropropane 1,3-Diol

Kan bilda cancerframkallande nitrosaminer tillsammans med triethanolaminer.

 
 
 
right